Protez Göz Hakkında Merak Ettikleriniz

Protez Göz Nedir?

Protez göz, Doğuştan görme engelinin bulunduğu veya kişinin görme yetisini  herhangi bir şekilde bir daha düzeltilemez şekilde kaybettiği durumlarda kaybedilen gözün daha estetik gözükmesi ve gözünü kaybeden kişilerin toplumda kendini daha rahat hissetmesi  amacıyla hazırlanan bir yapay protez göz uygulamasıdır. Sağlam gözün rengi ve boyutuna uygun yapıldığından dolayı karşıdan bakıldığında diğer gözden farksız gözükmektedir.

Protez Göz İşlemi Nasıl Yapılır ?

 İki temel yöntem uygulanmaktadır;

İlk yöntem sadece göz içeriğinin boşaltıldığı “evisserasyon” yöntemidir. Bu yöntemde göz kaslarına hiçbir şekilde dokunulmaz. Bundan dolayı en sık kullanılan yöntemdir. Görmeyen gözün içeriği boşaltıldıktan sonra bu boşluğu doldurmak için orbital implant takılır. Bu süreç ortalama 30 dakika sürmektedir. Lokal veya genel anestezi ile yapılabilmektedir.

İkinci yöntem ise gözün tamamının alındığı  yöntem olan “enükleasyon” dur. Bu yöntemde göz kasları ayrılarak göz bütün olarak alınmakta ve kaslar kullanılan orbital implant üzerine yerleştirilmektedir. Göz tümörü veya mikroftalmi gibi gözün hiç gelişmediği durumlarda zorunlu olarak uygulanabilmektedir.

Hangi yöntem uygulanırsa uygulansın, kusursuz bir sonuç ortaya çıkması için çok iyi bir cerrahi ve protez göz işçiliği gerekmektedir.

 

Orbital İmplant Nedir ve Çeşitleri Nelerdir ?

Orbital implant, protez göz için cerrahi işlem yapıldıktan sonra göz içeriğindeki boşlukları doldurmak amacıyla kullanılan yapay veya doğal olan yuvarlak şekilli özel materyallerdir. En çok kullanılanlar; akrilik, silikon, polietilen ve hidroksiapatit materyallerden yapılan implantlardır. Her implantın artı ve eksi yönleri mevcuttur fakat temel olarak hepsi aynı görevi yapmaktadır.

İmplant seçiminde görmeyen gözün özellikleri, doktorun bu konudaki tecrübesi ve hastanın tercihleri önem kazanmaktadır.

Protez Göz Kullanımında Önemli Kısımlar

* Protez gözü ilk taktığınız zaman rahat etmeyebilirsiniz fakat belli bir süre sonra alışacaksınızdır. Bu gözlük kullananların göz numarası değiştiğinde kısa süre adaptasyon sağlayamama durumuyla aynıdır.

*Protez gözün bakımı için kimyasal çözücülerden ve alkolden  uzak durulmalı, kaynatılmış tuzlu su gibi ya da bebe şampuanı gibi zarar vermeyecek malzemeler kullanılmalıdır.

* Protez gözlerde az miktarda çapaklanma olabilir göz mendilleriyle temizlenebilir, fakat çok miktarda çapaklanma olursa  mutluka göz kontrolüne  gidilmelidir