Protez Göz Cerrahisi

Protez Göz Cerrahisi Nasıl Yapılır?

 Ameliyatı gerçekleştirilen gözün, diğer göze benzeme ve hareket mesafesinin değişmemesi için, cerrahi müdahalelerin profesyonel bir şekilde yapılmalıdır. Ayrıca bu sayede protez işçiliğinde de başarılı sağlanabilmektedir. Protez göz cerrahisi, daha alanında uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmelidir.   Özellikle de göze yapılan müdahaleler kişiyi büyük oranda rahatsız edebilir ve bu süreçte sorunlar yaşayabilir.

Protez Cerrahi Süreci

Protez göz cerrahisini yapacak olan doktorun hastayı tanıması ve ameliyattan önce psikolojik destek vermesi gerekmektedir. Özellikle de ameliyat kadar geçen süre de hastanın ruhsal yapısında değişimler görülebilir. Bu durumun minimum zararla atlatılması, cerrahi süreci açısından oldukça önemlidir. Yine cerrahın ameliyat tecrübesine ek olarak kişiye göstermiş olduğu ilgi ve yakın destek, hastanın süreci daha kolay bir şekilde tamamlamasını sağlamaktadır. Cerrahi müdahaleler ve operasyon süreci, protez gözün takılması ile son bulmaktadır. Ancak bu işlemden sonra da hasta ile ilgilenilmesi ve düzenli olarak kontrollerin gerçekleştirilmesi gerekebilir.

Protez Göz Cerrahisi Nasıl Yapılır?

Protez göz cerrahisi, pek çok yöntem ile gerçekleştirilebilmektedir. Ancak tıp dünyasında yaygın olarak kullanılan iki yöntem bulunmaktadır. Bunların birincisi, göz kasların koruma altına alındığı Eviserasyon yöntemidir. İkincisi ise, tümör gibi şüpheli durumların söz konusu olduğu ve kasların alındığı enükleasyon yöntemidir.  Ancak estetik ve kozmetik olarak daha iyi sonuç veren birinci yöntem, tıp dünyasında da daha yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca birinci yöntem ile kasların yapışık olduğu durumlar sert beyaz tabaka korunarak gözün bozulmuş olduğu yuvanın içerisi boşaltılabilmektedir.

Protez Göz İyileşme Süreci

Ameliyattan sonra işlem görmüş olan protez gözüne, ilk 2 gün bandaj uygulanmaktadır. İlk 24 saat ise, olası oluşabilecek ağrılara karşı hastanın hastanede durması istenilir. Ayrıca belirli zaman dilimlerinde ayrı kesiciler de kullanılır. Taburcu olan hasta, yaklaşık 2 hasta sonra tekrar kontrole çağırılır. Eğer kişinin herhangi bir sağlık problemi yok ise, 3 veya 4 gün sonra normal hayatına geri dönebilir. Fakat en az 4 hasta boyunca ameliyatlı göz koruma altında tutulur. İyileşme süreci ise ortalama 5 ile 6 hasta arasında değişkenlik göstermektedir. Bu süreden sonra da protez kalıbı sökülerek, hastanın görme netliği kontrol edilir.